“Erdem öyle bir şeydir ki kimse alıp götüremez,
Ama paranın sahibi her gün değişir.”
Solon
Solon, antik Yunan’ın en önemli siyasi figürlerinden biridir. Atina’da MÖ 6. yüzyılda yaşamış olan Solon, ülkenin tarihinde önemli bir rol oynamıştır. Halkın özgürlüklerini ve haklarını korumak için mücadele etmiş ve Atina’da demokrasinin temellerini atmış bir kanun koyucudur.
Solon, Atina’da doğmuş ve zengin bir aileden gelmiştir. Babası Execestides, Atina’nın önde gelen ailelerinden birinin üyesiydi ve aynı zamanda ünlü bir şairdi. Solon, kendisi de şair olarak ün kazanmıştır ve Atina’da önemli bir siyasi figür olarak yükselmiştir.
Solon, kariyerine Atina kuvvetlerinin lideri olarak başladı. Atina ve Megara arasındaki Salamis’in mülkiyeti konusundaki mücadele sırasında, Solon Atina kuvvetlerinin liderliğini üstlendi. MÖ 594 yılında, Diogenes Laertius’un aktardığına göre, Solon baş yargıç veya baş hakim olarak seçildi.
Solon döneminde birçok Yunan şehir devleti, bölgesel çıkarlar adına iktidarı ele geçiren fırsatçı soylular olan tiranların ortaya çıkışına şahit oldu. Örneğin, Sicyon’da Cleisthenes İyonyalı bir azınlık adına iktidarı gasp etmiş, Theagenes ise Megara’da yerel oligarkların düşmanı olarak iktidara gelmişti. Ayrıca Solon zamanında Atina’da bir ekonomik kriz dönemi de yaşanmıştır. Bu dönem boyunca, zenginler ve fakirler arasındaki uçurum giderek artmıştı ve fakirler, zenginlerin baskısına karşı çıkmaya başlamışlardı. Bu kriz sırasında Solon, halkın sesini duyurmak için siyasi bir lider olarak ortaya çıktı. Solon, zenginlerin ve fakirlerin arasındaki uçurumu azaltmak için reformlar önerdi ve bu reformlar kabul edildi.
Solon’un reformları, tüm borçların iptal edilmesi ve borçlarını ödeyemediği için köle yapılan kişilerin özgür bırakılması gibi unsurları içeriyordu. Ayrıca çiftçilik yapan hectemoroi adı verilen erken kölelik biçimleri de kaldırıldı. Solon’un anayasası, timokratia (timokrasi) adı verilen bir sistem altında doğum yerine zenginliği bir kriter haline getirerek siyasi pozisyonları elinde tutmak için eski aristokrasinin gücünü azalttı. Vatandaşlar arazi üretimlerine göre pentacosiomedimnoi, hippeis, zeugitae ve thetes gibi kategorilere ayrıldı. Aşağı meclis temyizleri dinleme hakkı kazandı ve Solon üst meclisi de oluşturdu. Her ikisi de Areopagus olarak bilinen aristokrat konseyin gücünü azaltmayı amaçlıyordu. Solon’un tuttuğu tek kısım cinayetle ilgili yasalar olan Draconian anayasasındandı. Anayasa şiir şeklinde yazılmıştı ve yürürlüğe girdiği anda, tiran olarak iktidara gelme cazibesine kapılmamak için Solon, on yıl boyunca kendi isteğiyle sürgüne gitti.
Solon, aynı zamanda Atina’nın kültürel hayatına da katkıda bulunmuştur. Şairlik ve müzik konularında ünlüdür ve bu alanda birçok eser bırakmıştır. Ayrıca Atina’da tiyatronun gelişimine de katkıda bulunmuştur. Solon’un yazdığı şiirlerde yaptıkları reformların etkisi görülür. Şu dizeleri bizlere bu durumu gösteren önemli bir örnektir:
Bazı kötü adamlar zengindir, bazı iyiler fakirdir;
Erdemimizi onların deposu için değiştirmeyeceğiz:
Erdem öyle bir şeydir ki kimse alıp götüremez,
Ama paranın sahibi her gün değişir.
Solon’un etkisi, Atina tarihi boyunca hissedilmiştir. Onun reformları, Atina’nın demokratik bir toplum olmasını sağlamış ve bu sayede Atina, Antik Yunan’ın en önemli kent devletlerinden biri haline gelmiştir. Solon, Atina’da demokrasinin temelini atan bir lider olarak tarihe geçmiştir ve halkın özgürlüklerini ve haklarını korumak için mücadele eden önemli bir figürdür.
Solon isteseydi diktatör bir rejim kurabilirdi. Ama o bunu yapmak bir yana yönetimi bırakıp kendisini sürgüne gönderdi. Böyle insanlar bin yılda bir dünyaya gelirler.
BeğenBeğen