Nazi Almanyası, İkinci Dünya Savaşı sırasında hızlı ve etkili savaş stratejilerini kullanarak “Yıldırım Savaşı” veya “Blitzkrieg” olarak bilinen bir taktiği uyguladı. Bu stratejide, hava kuvvetleri, tanklar ve piyade birlikleri bir arada kullanılarak düşman hatlarına hızlı ve kesintisiz saldırılar gerçekleştirildi. Önceden iyi planlanmış hava saldırıları ile düşmanın iletişim hatları, lojistik merkezleri ve savunma sistemleri hedef alındı. Ardından hızlı tank birlikleri ve piyade birlikleri düşman hatlarını çevreleyerek arkadan saldırıp düşmanı şaşırtarak hedeflere hızla ulaşıldı.
Yıldırım savaşı stratejisi, hızlı ve esnek manevralarla düşmanın geri hatta baskı uygulayarak iletişimini kesme, lojistik merkezlerini ele geçirme ve düşman direncini kırmada son derece etkili olabilir. Hızlı ve yoğun saldırılarla düşman savunmasının aşılarak hedeflere hızla ulaşılması, zafer elde etmede belirleyici bir faktör olabilir. Ancak, bu strateji aşırı hız ve hareketlilik gerektirdiği için lojistik zorluklarla da karşılaşabilir ve başarısı, birçok faktörün bir araya gelmesine bağlıdır. Blitzkrieg taktiğinde birlikler çok hızlı hareket ettikleri için sert direniş gösteren bir düşman söz konusu olduğunda alan hakimiyetini ilk başlarda tam olarak sağlayamayabilirler ve bu durum da birliklerin geriden saldırıya uğramalarına sebep olabilir.
Blitzkrieg taktiği, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından Fransa ve Polonya gibi ülkelere karşı uygulandığında büyük etkiler yaratmıştı. Fransa’ya yönelik Blitzkrieg saldırısı, Mayıs 1940’ta gerçekleştirildi ve Alman orduları, Ardenler Ormanı’nı geçerek Fransız savunmasının ardına sızdı. Hızlı hareket eden Alman zırhlı birlikleri, Fransız savunma hatlarını çevreledi ve Fransa’yı teslim olmaya zorladı. Polonya’ya yönelik Blitzkrieg saldırısı ise Eylül 1939’da gerçekleştirildi ve hava saldırıları, panzer birliklerinin hızlı ilerlemesi ve piyade birliklerinin koordineli saldırıları içeriyordu. Alman orduları, Polonya’yı hızla işgal etti ve Polonya’nın direncini kırdı
İlginç bir şekilde, Nazi Almanyası, Blitzkrieg kelimesinin kendileri ile özdeşleştirilmesinden hoşlanmamıştır. Önemli Nazi komutanlarından Heinz Guderian, “ Hızlı seferlerimizin başarılarının bir sonucu olarak düşmanlarımız Blitzkrieg kelimesini icat ettiler.” demektedir. Aynı şekilde Adolf Hitler de bu kelimeyi sevmiyordu, 1941 yılında “Ben Blitzkrieg kelimesini asla kullanmadım , çünkü bu çok aptalca bir kelime” demiştir. (1)
Almanlar, Blitzkrieg stratejisini Sovyetler Birliği’nin geniş toprakları üzerinde uygulandıklarında lojistik zorluklarla karşılaştılar. Bir de buna Sovyetler Birliğinin sert direnişi eklenince, başlarda etkili olan Blitzkrieg stratejisi uzun vadede Almanların, Sovyetler Birliği topraklarında kaybeden taraf olmalarında önemli bir rol oynadı.
Dipnot:
1) en.wikipedia.org/wiki/Blitzkrieg