Türkiye’de ve Irak’ta, Kürt Tarihi üzerine yazıp çizen pek çok kişi, Kürtlerin ataları konusunda ortak bir görüşe sahip değildir. Buna karşın, çoğu Kürt yazar, Medlerin Kürt oldukları konusunda hemfikirdir. Hatta bu düşünce öyle bir hal almıştır ki Kürt tarihi ile ilgili bir şeyler yazan veya söyleyen insanlar bu iddiayı kanıtlamak ihtiyacı hissetmemektedirler.

Kürt tarihi üzerine yapılan ciddi çalışmalar genellikle yurtdışı kaynaklıdır. Kürtler ve Medler arasında bir bağ olabileceği düşüncesi de bunun bir sonucu olarak yurtdışında yapılmış araştırmaları referans almaktadır. Türkiye’de, Kürtler üzerine yazanlar da doğal olarak bu kaynakları kullanmaktadırlar.

Türkiye’de pek çok Kürt yazar tarafından referans alınan Vladimir Minorsky, Medler ve Kürtler arasında bir bağ olabileceğini söylemektedir. Ona göre; Kürtçenin pek çok farklı lehçesi vardır ve bu farklılığın altında ortak bir yapı söz konusu olmalıdır. Bu yapının da Medler olabileceğini öne sürer. Batıda Kürtler üzerine araştırma yapan bir kaç isim daha Kürtler ve Medler arasındaki bir bağ konusunda kesin bir kanıt sunmasalar da, “Neden olmasın?”, “Olabilir” gibi bilimsellikten uzak ifadeler kullanmak ile yetinmektedirler.

Kürt tarihi üzerine araştırmaları olan bir başka isim olan D. N. MacKenzie ise Kürtlerin ve Medlerin aynı halk olamayacağını öne sürmektedir. Ona göre, Kürtçe’de Güneybatı İrani dil etkisi görüldüğü halde, Med dili Kuzeybatı İrani dilidir. Martin van Bruinessen ise “Bazı Kürt entelektüeller, halklarının Medler soyundan geldiğini iddia etseler de, Medlerin siyasi egemenliği ile Kürtlerin ilk doğrulanması arasındaki önemli boşlukta böyle bir bağlantıya izin verecek hiçbir kanıt yoktur.” demektedir. Medlerin, giyim kuşamları hakkında bilgi veren Herodotos, Medlerin Perslere olan benzerliklerinden söz etmektedir. Bu Medlerle, İranlılar arasında bir devamlılığın göstergesi olarak değerlendirilebilir.

Medlerin, İrani bir dil konuştuklarını biliyoruz. Bununla birlikte, Medlere dair yazılı belgeler yok denecek kadar azdır. Az sayıdaki belge ise Medlerin, Kürtlerden ziyade, İranlılar ile bir bağının olduğunu gösteriyor. Medlerin döneminde Kürt olarak tanımlayabileceğimiz bir ırkın var olup olmadığı, konusunun meçhul olduğunu da belirtmeliyiz. Zira, Kürt tarihinin antik dönemlerinin var olduğuna dair, bir kaç kelime benzerliği dışında öne sürülebilmiş bir kanıttan bahsetmek mümkün değildir.

Batuhan AĞAŞ

Kaynaklar:
1. Çev. Hakan Yurdakul, Martin Van Bruinessen, Kürtlük, Türklük, Alevilik, İletişim Yayınları, İstanbul, 2005
2. Çev. Müntekim Ökmen, Heredotos, Tarih, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2014
3. tr.wikipedia.org/wiki/Med_%C4%B0mparatorlu%C4%9Fu

✍️ Yorumunuzla İçeriğe Değer Katın: Katkılarınızı bekliyoruz!

“Medler, Kürt müydü?” için 4 cevap

  1. Boşuna uğrasıyorsunuz kürtler ile medler irani halk değilmi medlere kürt demeseniz bile aynı soydan geliyorlar yani birşey değişmez.

    Beğen

  2. Medlerin antik çağlarda Kürt olarak adlandırıldığına dair kaynaklar yoktur. Bu tez Minorsky sayesinde bu kadar kabul görür oldu. En çok bilinen Kürtçü yalanı Karnamei Erdeşiri Babekan adlı eserde geçen Kürd med kralı ifadesidir burada geçen Kürd med terimi etnik bir grubu değil “yaylacı, göçebe” grupları temsilen söylenmiştir. Kaldı ki Darab Dastur Peshotan Sanjana ya göre Kürd med kralı tabiri Kürtlerin(yaylacı,göçebe) Med kralı anlamına gelmektedir.

    yüzyıl’da yaşayan Ermeni tarihçi Heyton (Hethum) şöyle der: “Postea vero Sarraceni amiserunt dominium Egipti et Medi, qui Cordins vulgariter dicembantur; regni Egipti dominium occupaverunt.” (Sonunda Araplar Mısır’ın yönetimini kaybettiler; ve Medler; “ki onlara Kürtler deniliyordu.” burada ki Med terimi coğrafya adıdır ve Heyton onların(Eyyubilerin) Mediadan geldiğini söyler, antik çağdaki Medlere gönderme yapılmamaktadır.

    Beğen

  3. Büyük Üstad Mısırıoğlu Avatar
    Büyük Üstad Mısırıoğlu

    Müslüman maskeli hoca, şıh, üstad, alim vs kılıklı hainler Türkçe konuşarak, “Türküm demek günah müslümanım elhamdülillah” gibi aforizmalar ile uyuturken, birilerinin Kürtlere tarih uydurması üzerine düşünmek lazım.

    Beğen

  4. Kürt düşmani bi faşist tarafindan yazilmiş salak bi yazi

    Liked by 1 kişi

En sON EKLENEN İÇERİKLER