Günümüzde Balkanlardan Çin Seddi’ne kadar uzanan çok geniş bir sahada yaşayan Türklere çağlar boyu şüphesiz birçok bölge yurtluk yapmıştır. Bunun günümüzde saha adları olarak yansımaları doğudan batıya şöyledir: Yakutistan, Güney Sibirya-Altaylar, Moğolistan Kansu-Ordos, Doğu Türkistan, Batı Türkistan, Kuzey Afganistan, Horasan, Kafkaslar ve Azerbaycan, Musul Kerkük, Halep civarı, Anadolu, Balkanlar, Kırım, Kazan. Saydığımız bölgelerdeki Türkler, binlerce yılın hadiseleri neticesinde günümüzde hala söz konusu bölgelerde varlıklarını devam ettirme başarısını göstermektedirler.
Genel olarak Orta Asya dört bin yıl, Anadolu bin yıl Türklere vatan vazifesi görmekle beraber en eski Türk ana yurdu üzerinde çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Yazının mevcut olmadığı zamanlarda arkeolajik ve antropolojik araştırmalar bilim adamlarına yön vermektedir. Dolayısıyla yapılan arkeolojik kazı neticeleri Türklerin en eski ana yurdu konusunda bazı ipuçlarını ortaya çıkarmıştır.
Nihayet, 1950’li yıllarda yapılan arkeolajik çalışmalar neticesinde Altay Dağları’nın kuzeyi ile Sayan Dağları’nın güneybatısı arasındaki bölgenin en eski Türk yurdu olduğu anlaşılmıştır. Buna göre Minusinsk bölgesindeki Afanasyevo kültürü (MÖ 2500-1700) ve onu takiben aynı bölgede Andronova kültürü (MÖ 1700-1200) eski Türk yurdunun yani Prota-Türklerinin temsilcileridir.
Alıntıdır:: Ahmet Taşağıl, Kök Tengri’nin Çocukları
Tek bir Türk IRKINDAN söz edilemez.Bizim “Türk” dedigimiz tüm orta Asya toplumlarinin kendi IRK isimleri var ve hiç biri Türklügü kabul etmiyor.Biz ise tümüne “Türk” diyoruz,bu çok yanlis.Bir Tatar’a,Kirgiz’a,Özbek’e,Kazak’a “Sen Türk’sün” deyin bakalim,ne cevap verecek.Ben,Kirgizistan’da bir Kirgiza “Sen Türk’müsün” diye sordum,verdigi cevap;”Ben Türk’üm desem, kendi IRKIMI inkar etmis olurum,siz Türkiyeliler her orta Asya’liya Türk diyorsunuz,bunu yapmakla o uluslarin kendi IRKLARINI yok sayiyorsunuz” olmustu.
BeğenBeğen