Yakın Tarih

Murat 124’ün İlginç Hikayesi

Tofaş şirketinin ürettiği Murat 124, Türkiye'nin otomotiv endüstrisi için önemli bir adımdı. İtalyan Fiat 124'ün Türk versiyonu olarak piyasaya çıkan araç, isimlendirme konusunda bazı zorluklar yaşamıştır. İspanya'da aynı model araçlar Seat adı ile üretilmiş, Türkiye'de ise adını koymak için özel bir jüri oluşturulmuştur. Bütün bu çabalara rağmen otomobile ismini Türk halkı verecektir.

Koç Şirketler grubuna ait Tofaş şirketinin ürettiği Murat 124, İtalyan Fiat 124’ün Türk versiyonu olarak piyasaya çıkmıştı. İtalyanların bu konudaki standardı başka ülkelerde üretilecek Fiat modellerinin aynı ismi kullanmamasıydı. Bu yüzden İspanya’da aynı model araçlar Seat adı ile üretilmişlerdi.

12 Şubat 1971 yılında Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, Başbakan Süleyman Demirel ve Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç’ın da katıldığı törenle ilk üretimine başladığında adının ne olacağı konusunda kesin bir karar verilmemişti. Adını koymak için önceki Anadol modelinde de olduğu gibi aynı jüri toplanarak isim aramaya başladılar. Cevat Fehmi Başkut, Burhan Felek, Ord. Prof. Nazım Terzioğlu, Hulki Alisbah ve Bernar Nahum’dan oluşan jüri, fabrikanın yanından geçen “Nilüfer”, Bursa’nın bulunduğu “Ova”, ipeklerinden dolayı “Koza” heybetli dağından dolayı “Uludağ” gibi isimler üzerinde tartıştıktan sonra Bursa kentinin Murat Hüdavendigar’a atfedilmesinden dolayı adını Murat 124 olarak koydular. İtalyanlar da bu ismi beğenip onaylayınca adı böyle kaldı.

Murat 124’ün üretime başlandığı tarihlerde otomobille hacca gitmek serbestti. Murat 124 sahibi olup da hacca gidenlerin araçlarının adı döndüklerinde “Hacı Murat” olarak anılmaya başlandı. Böylece Murat 124 halk arasında artık Hacı Murat olarak anılmaya devam etti. Murat 124’ün hacı olması halk içinde farklı duyguları ortaya çıkartmıştı. İçlerinde 2 kez hacı olanların dışında Murat 124’ün hacca gidip geldiği için gelin arabası olarak kullanılması uğur getireceğine inanılıyordu.

İlk yıl 7835 adet üretilen Murat 124’ün ilk müşterisi ise Ajda Pekkan olmuştu. İlk ihracatı Mısır’a 75 adet olarak yapıldı. 1976 yılında son üretimi yapıldığında o güne kadar toplam 134,867 adet üretilmişti. Murat 124, 1984 yılından 1995 yılına kadar kuş serisinin en küçük aracı olarak “Serçe” adı ile üretilmeye devam etti. 1995 yılından sonra üretimi tamamen durduruldu.

Sedat Karadayı

  1. Merhaba web sitenizde kullandığınız şablonun İsmi nedir acaba?
    Bu arada yazımı beğendiğiniz için teşekkür ederim.

    Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: