Faik Reşit Ünat’ın yaptığı araştırma çelişkili sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Faik Reşit Ünat, Zübeyde Hanım’ın komşularıyla konuşmuş ve iki farklı sonuca ulaşmıştır: ilk sonuç Atatürk’ün bir kış gününde doğduğudur İkinci sonuç ise Atatürk’ün ilkbaharda doğduğu yönündedir.
Enver Behnan Şapolyo’ya göre Atatürk’ün doğum tarihi, 23 Aralık 1880’dir.
Şevket Süreyya Aydemir’e göre Atatürk, 4 Ocak 1881 tarihinde doğmuştur.
Muhtar Kumaral, tarafından yapılan bir başka araştırmaya göre Atatürk, 13 Mart 1881 tarihinde doğmuştur.
Tevfik Rüştü Aras ve Atatürk’ün beraber yaptıkları araştırmaya göre Atatürk, 10-20 Mayıs tarihleri arasında doğmuştur. Bu araştırmanın ardından Atatürk, bu tarih neden 19 Mayıs olmasın diyerek, doğum tarihinin 19 Mayıs olarak kabul edilmesini sağlamıştır.
Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ali Güler tarafından yapılan son araştırmaya göre ise bu tarih, 4 Ocak 1881’dir. Ali Güler araştırmasıyla ilgili olarak şunları söylemektedir:
“Gazi Paşa’nın doğum tarihini belirleyen ilk belgeler askeri okullardaki öğrenci kayıtlarıydı. Bu kayıtlarda ay ve gün belirtilmeden doğum yeri ve tarihi ‘Selanik 1296’ olarak gösteriliyor. Mustafa Kemal’in bugün kadar bilinen ayrıntılı nüfus belgesi ise Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti vatandaşları için düzenlenen nüfus cüzdanı. Ancak bizim ortaya çıkardığımız orijinal Osmanlıca belge ile Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum tarihinin 4 Ocak 1881 Salı günü olduğunu tespit etmiş durumdayız. Böylelikle Atatürk’ün seceresi ve doğum tarihi ile ilgili yapılan spekülasyonlara da son noktayı koymuş olduk. Önümüzdeki günlerde yayınlayacağımız ‘Benim Ailem’ başlıklı kitapta spekülasyonlar da ortadan kalkacak.”
Bir diğer tartışma ise Atatürk’ün 1880 tarihinde mi yoksa 1881 yılında mı doğduğu tartışmasıdır. Bu tartışmanın sebebi o dönemde kullanılmış olan takvimlerin, birbiriyle olan farklılıklarıyla ilgilidir. Atatürk’ün hangi gün doğduğu tam olarak tespit edildiğinde bu tartışma da son bulacaktır. Ama bu tarih çok büyük bir ihtimalle 1881’dir.
Batuhan AĞAŞ
Yararlanılan Kaynaklar
http://tr.wikipedia.org/wiki/Mustafa_Kemal_Atat%C3%BCrk#Do.C4.9Fum_tarihi
http://www.milliyet.com.tr/ataturk-un-ilk-nufus-kaydi-gundem-2061099/