Genel Tarih

Mamay Mirza ve Dimitri Donskoy

Mamay Mirza, 1378 yılı seferinde Ryazan Knezliği topraklarında Moskova Knezi Dimitri İvanoviç’in başını çektiği ve Moğol Savaş taktiğini başarıyla uygulayan Ruslar karşısında mağlup olmuştur. Bu savaş 150 yıldır Altın Orda tahakkümünde bulunan Ruslara artık Moğollar karşısında başarı ve zafer kazanabilecekleri duygusunu vermiştir.

Mamay Mirza, 14.yüzyıl sonunda Altınorda Devleti içinde en güçlü isim olmasına karşılık tıpkı çağdaşı Timur gibi (O da Çağatay Hanlığında benzer konumdadır) Han sülalesinden gelmediği için Altınorda tahtına oturamamış ve onun verdiği mücadeleler Altınorda tahtını belirlemiştir. Ancak bu dönem yaşanan mücadeleler, Rus Knezlerinin düzenli ödedikleri vergileri aksatmasına neden olmuştur.

Mamay Mirza, Rusları düzene sokmak için çıktığı 1378 yılı seferinde Ryazan Knezliği topraklarında Moskova Knezi Dimitri İvanoviç’in başını çektiği ve Moğol Savaş taktiğini başarıyla uygulayan Ruslar karşısında mağlup olmuştur. Ruslar, bu zafer ile büyük bir moral yakalamışlar, yalnızca bir emiri yenmiş gibi görünseler de Altınorda birliklerinin de Ruslar tarafından yenilebileceğine şahit olmuşlardır.

Altınorda Egemeni Mamay Mirza, bu savaşın izlerini silmek için Cenova, Çerkes ve Alanlardan oluşan ordu ile Dimitri İvanoviç’in karşısına tekrar çıkmış ve 1380’de yapılan Kulikova savaşında tekrar yenilmiştir. Bu savaş 150 yıldır Altın Orda tahakkümünde bulunan Ruslara artık Moğollar karşısında başarı ve zafer kazanabilecekleri duygusunu vererek cesaretlendirmiştir. Dimitri İvanoviç’e bu zafere atfen “Don muzafferi” unvanı verilmiş ve Dimitri Donskoy adı ile anılmaya başlanmıştır. Ayrıca bu başarı üzerine destanlar yazılmaya başlamıştır ki bunlardan en bilineni “Mamayevo Poboişçe: Mamay Hezimeti” olarak tarihe geçmiştir.

Not: Resimde Dimitri Donskoy’un komutanlarından Aleksander ile Mamay’ın komutanlarından Bobrak’ın savaş öncesi tutuştuğu düello ile Kulikovo savaş alanı tarif ediliyor.

Umut EKER

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: