Osmanlı Tarihi

Kılıç Ali Paşa

Osmanlı’nın ünlü denizcisi Barbaros Hayreddin Paşa çocuğu tesadüfen görür ve onunla biraz sohbet ettikten sonra çocuğun zekâsına hayran kalır. Onu yanına alarak yetiştirmeye başlar, ismini de Ali koyar.

1500 yılında İtalya’nın Kalabriya’da bir köyünde, bir balıkçının oğlu olarak Giovanni Dionigi Galeni adı ile dünyaya gelir. Gençliği sırasında rivayete göre papaz olmak üzere Napoli’ye giderken Berberi korsanlarından Ali Ahmet Reis tarafından tutsak alınır. Uzun süre kadırgalarda forsa olarak çalıştırılır. Osmanlı’nın ünlü denizcisi Barbaros Hayreddin Paşa çocuğu tesadüfen görür ve onunla biraz sohbet ettikten sonra çocuğun zekâsına hayran kalır. Onu yanına alarak yetiştirmeye başlar, ismini de Ali koyar ve Ali Müslüman olur. Bir zaman Akdeniz’de korsanlık yapmıştır. Bu yüzden Arap olmayan korsanlara verilen Uluç lakabını almıştır. Bu lakabından sonra İtalyanlar onu Occhiali ismi ile çağırırlar. 1548’de Turgut Reis’in komutasında çalışmaya başladı. Beraber Trablus’un fethini gerçekleştirirler. Napoli ve Sicilya harekatlarından sonra Turgut Reis ile beraber İstanbul’a dönüp Tersanede görev alır.

1560 yılında Piyale Paşa ile beraber donanmayla Akdeniz’e açılıp 1565’de Malta’yı kuşatırlar. Daha sonra İzmir Sancakbeyi olur sonra da 1567’de Cezayir Beylerbeyliği görevine getirilir. Cezayir’de görev yaparken İspanyollarla olan savaşlarda Tunus’u İspanyollardan alır ve bu savaşta Don Kişot’un yazarı Cervantes esir olur.

Osmanlılara karşı hazırlanan Haçlı ordusunun yaklaştığı haberinin gelmesi üzerine toplanan savaş meclisinde Uluç Paşa savaşın açık denizde yapılmasını savunur ancak kaptan-ı derya Ali Paşa bunu kabul etmez. 7 Ekim 1571 günü İnebahtı körfezinde yapılan savaşta Uluç Ali Paşa sol kanada komuta ediyordur. Bir gün süren savaş Osmanlı donanmasının yenilgisiyle son bulur. Savaş sırasında Uluç Ali Paşa düşmanın sol kanadını bozmuş ve Malta Şövalyelerinin kaptan gemisini ele geçirmiştir. Savaşın ardından yarısı kendi filosundan, öbür yarısı ise dönüş yolunda doğu Akdeniz limanlarından topladığı Osmanlı kadırgalarından oluşan 80 gemiyle İstanbul’a varır. Yaptığı başarılı işlerden dolayı Uluç Paşaya kaptan-ı deryalık görevi verilir ve II. Selim (Sarı Selim) Uluç Ali olan adını Kılıç Ali olarak değiştirir.

Sokollu Mehmed Paşa’nın yardımı ve isteğiyle Kılıç Ali Paşa 1572’nin ilkbaharında 250 gemiden oluşan yeni bir donanma hazırlar ve aynı yılın Haziran ayında sefere çıkar. 1574 yılının Mayıs ayında Sinan Paşa ile birlikte Akdeniz’e açılıp İtalya ve Sicilya kıyılarını vurur. Ancak en önemlisi İnebahtı savaşından sonra İspanya’nın geri aldığı Tunus’u La Gouletta kalesi ile birlikte otuz üç gün süren bir savaşın ardından yeniden ele geçirir. Tunus Cezayir ve Trablusgarp’ın ardından Berberi kıyılarındaki üçüncü Osmanlı eyaleti olmuştur.

25 Haziran 1587 günü 87 yaşındayken cariyesinin koynunda ölen Kılıç Ali Mimar Sinan’a yaptırdığı Tophane’deki Kılıç Ali Paşa Camiine defnedilir.

Sedat Karadayı

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: